Om Jugger

Jugger kommer ursprungligen från den amerikansk-australiensiska filmen, “Blood of Heroes”/”Salute of the Jugger” från 1989. Skriven och regisserad av David Webb Peoples med bland annat Rutger HauerJoan Chen och Vincent D’Onofrio i rollerna. Filmversionen av aktiviteten har inspirerat till spel i olika former men utvecklingen av den aktivitet som vi kallar jugger idag skedde i Tyskland och lite senare i Australien. Jugger, som närmast ka beskrivas som en kombination av rugby och fäktning, och som även omnämnts som en sport för den som inte anser sig höra hemma i någon annan sport, har sedan dess ökat i popularitet och spelas nu i flera länder i världen. 

Den första internationella turneringen ägde rum 20 maj 2007 i Hamburg i Tyskland mellan det irländska laget Setanta och ett antal nordtyska lag. Året därpå anslöt lag från Australien för att delta i den första tyska turneringen German Open.

Till Sverige kom aktiviteten med juggerspelaren Ruben Wickenhäuser. Med stöd av den lokala idrottsföreningen Järnboås IF fick aktiviteten fäste. Därifrån har den spritt sig i landet. Kika under Hitta lag för att se de aktiva lagen idag.

Järnboås är även födelseplatsen för landets första internationella juggerturnering Järnsvenskan.

Filmens handling

Det är en dystopisk framtid där krig har lämnat jorden svedd och hård. Den enda glädjen folk har är en sport, känd som ”The Game”. Kringresande lag utmanar städers lag i sporten, vinner de får de prispengar. ”The Game” spelas av fem spelare i varje lag som försöker placera en hundskalle på motståndarens målpinne. En obeväpnad spelare springer med skallen medan hans lagkamrater försöker skydda honom.

Alla lever dock inte det hårda livet på ytan. Under marken finns nio städer med överlägsen rikedom som har sin egen liga, The League. Målet för varje kringresande band av spelare är att bli bra nog att kunna ta sin plats i ligan. Sallow (Rutger Hauer) har tidigare spelat i ligan men blev utsparkad. Nu leder han ett lag bestående av Dog-Boy (Justin Monjo), Mbulu (Delroy Lindo), Big Cimber (Anna Katarina) och Young Gar (Vincent D’Onofrio). Efter att de plockat upp spelaren Kidda (Joan Chen) blir Sallow övertygad av henne och Gar att försöka leda laget in i ligan.

Trailern